Káva jak ji neznáte
Češi jsou velkými milovníky kávy. Většina Čechů bez ní ráno nedá ani ránu a během dne se káva běžně popíjí na většině místech. Jakou kávu ale známé? Pořád u nás převládá způsob přípravy, kdy rozpustnou kávu zalejeme horkou vodou z konvice, nebo si uděláme espresso v kávovaru.
Káva je ale úžasný nápoj a existuje jí nespočet druhů, stejně jako kávových nápojů, které se z kávy vyrábějí. Možná se v tomto článku inspirujete a zkusíte něco nového. Jen nezapomeňte, že na přípravu používejte vždy tu nejlepší kávu.
Ipoh bílá káva
V tomto případě se nejedná o bílou kávu, jakou známe my, ale o úplně jiný nápoj, který pochází z Malajsie. Bílá káva se nazývá podle způsobu přípravy. Kávová zrna jsou totiž před zpracováním lehce opražena v margarínu, čímž se docílí velmi jemné chuti s karamelovými tóny. Obvykle se táto káva obohatí o kondenzované mléko.
Dalgona
Nyní se podíváme so asijských končin, konkrétně do Jižní Koreje a Indie, kde se můžete v kavárnách setkat s populárním nápojem dalgona. O co jde? Směs instantní kávy, vod a cukru se šlehá tak dlouho, dokud se nedosáhne pěnové textury, která barvou připomíná karamel. Tato pěna se servíruje navršená na větší množství mléka ve sklenici. Tento nápoj získal velkou popularitu především během pandemie coronaviru.
Coffee Raf
Coffee Raf vznikl v Moskvě v 90. letech 20. století v kavárně jménem Coffee Bean. Káva se skládá z espressa, které je doplněno o smetano a oslazeno bílým a vanilkovým cukrem. Během let se káva různě proměňovala a dnes je k dostání ve většině kaváren v Rusku. Dnes si ji můžete vychutnat i obohacenou o nejrůznější sirupy a koření.
Sữa chua cà phê
A přesuneme se zpět do Asie. V překladu můžeme tento nápoj nazývat jako vietnamskou jogurtovou kávu. Jedná se o poměrně netradiční kombinaci černé kávy, kondenzovaného mléka, ledu a jogurtu. Káva se může podávat buď studená s ledem, ale lze připravit i teplou variantu. Ingredience se buď smíchají dohromady, nebo se smíchá pouze mléko s ledem a jogurtem a káva se nalije až úplně naposled.